Понеділок, 20.05.2024, 00:43
Вітаю Вас Гість | RSS

Юрківський ліцей

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Каталог файлів


Особливості ЗНО з англійської мови
01.11.2017, 11:01

Особливості ЗНО з англійської мови

 

Нагадуємо, що особливістю ЗНО-2018 буде аудіювання, 3 інші частини залишаються незмінними: «Читання», «Використання мови» та «Письмо».

У перших двох абітурієнт має справу з автентичними текстами, тому в умовах обмеженого часу особливо корисними будуть такі техніки читання, як skimming (читання-перегляд) та scanning (техніка вибіркового читання).

На ЗНО з англійської винесено завдання 4 типів:

завдання на встановлення відповідності – matching;

завдання з вибором однієї правильної відповіді – multiple choice;

завдання на заповнення пропусків у тексті – gap filling;

завдання відкритої форми з розгорнутою відповіддю – open-ended question (essay or letter writing).

Щоб виконати їх правильно, треба учити учнів правильно і вдумливо читати завдання. Оскільки, хвилюючись, можна випустити інформацію про те, що певні варіанти відповіді є зайвими, що треба вибрати лише одну відповідь – і просто заплутатися.

Навчити учнів працювати з завданнями:

під час виконання завдань на matching і gap filling спочатку переглянути запропоновані варіанти відповідей, визначити ключові слова чи словосполучення в них, а тоді вже приступати до прочитання тексту. Можна зразу виключати неправильні варіанти відповідей, аналізуючи граматичну побудову мовних конструкцій.

Оскільки тести з іноземної мови перевіряють вміння використовувати влучні лексичні та граматичні конструкції в усному та писемному мовленні, то необхідно зосередитися на заповненні прогалин у володінні граматикою, а також максимально наповнити словниковий запас.

Матеріал повторювати за принципом «від простого до складного». Принцип поступовості дуже важливий у запам’ятовуванні.

На сайті УЦОЯО можна знайти список слів, який є лексичним мінімумом для успішного складання тесту. Націльте учнів, що механічне запам’ятовування є безглуздим. Знаходьте час на уроках для читання та слухання автентичних текстів, учіть учнів аналізувати лексичні та граматичні конструкції, з обов’язковим занотовуванням від руки і подальшим застосуванням в усному мовленні.

 

Як побудувати процес підготовки до ЗНО

Головне в організації підготовки до будь-якого іспиту чи тестування – це встановлення графіку занять і максимально можливе дотримання його. Слід займатися потроху, але обов’язково регулярно.

До навчання необхідно підходити комплексно. Слід чергувати різні види діяльності. Більш того, потрібно постійно ділитися здобутими знаннями з іншими. Учіть учнів проговорювати думки, це допоможе кращому засвоєнню.

ОТЖЕ:

Навчіть учнів використовувати техніки scanning і skimming.

Оскільки, вибіркове читання й перегляд тексту незамінні на ЗНО – вони допомагають швидко знайти в тексті необхідну інформацію, не гаячи при цьому час на детальне прочитання. Щоб зрозуміти основну ідею тексту (це стосується текстів у жанрі non-fiction), достатньо проглянути його за технікою оглядового читання skimming.

До речі, це працює не лише для іспиту з англійської. Повторюючи матеріал перед іспитом, ми не перечитуємо його детально (фактично це й неможливо, враховуючи обсяг інформації), а переглядаємо, зосереджуючи увагу лише на тому, що засвоїли не дуже добре. На відміну від техніки skimmimg, scanning – вибіркове читання – передбачає, що ви шукаєте в тексті необхідну інформацію. У роботі з тестовими завданнями це дуже важливо, адже ви шукаєте відповідь на конкретне запитання, вчитуєтеся лише в необхідні вам деталі.

Працюйте над розширенням лексичного запасу учнів

Поширена порада – підключайте асоціативне мислення при запам’ятовуванні нових слів, учіть пов’язувати те чи інше слово з чимось знайомим, подібним у рідній мові. Пам’ятайте, що лексику треба вчити тематично. Опрацьовувати лексичні теми потрібно поступово. Вибіркове засвоєння лексичних одиниць не гарантує правильного вживання їх у мовленні. Лексику потрібно вчити в контексті. У вивченні лексики засвоювати не тільки слово, а й синонімічний ряд.

 

· Навчіть учнів структурувати текст, уникати складних речень у письмі, щоб не наробити граматичних помилок. Краще – короткі, але правильно сформульовані речення. Варто заглиблюватися у розуміння так званих «слів-пасток», наприклад historic – historical, economic – economical, а також тренувати зв’язність висловлення, правильне вживання необхідних сполучників і слів-зв’язок.

 

ОТЖЕ: До підготовки до ЗНО необхідно підходити комплексно. План підготовки типу «навчимося писати есе, тоді візьмемося за граматику» є безрезультатним.

 

Які сучасні інструменти допоможуть у підготовці

В першу чергу використовуємо британські видання підручників (English Vocabulary in Use, Key Words for Fluency, How English Works, Grammarway).

Використовуємо для слухання автентичні матеріали. Корисними стануть флешкартки Anki, сесії від BBC Learning English, відеолекції від engVid, TED.

 

Ось ще декілька сайтів з тестами ЗНО: Онлайн: http://zno.osvita.ua/ukrainian/

На сайті «ЗНО онлайн» розміщені тести, що складали абітурієнти під час зовнішнього незалежного оцінювання, а також варіанти тестів, що пропонувались вступникам до вищих навчальних закладів України під час пробного зовнішнього незалежного оцінювання.

Спосіб виконання всіх тестових завдань у запропонованих на цьому сайті тестах максимально наближений до реальних тестів, а форма надання відповіді відповідає виду, що пропонується абітурієнтам у бланку відповідей під час проходження реальних тестів ЗНО.

Після виконання тестових завдань кожного тесту надаються правильні відповіді на всі завдання та розраховується результат у тестових та рейтингових балах, також визначається час витрачений на виконання тесту.

Щоб роздрукувати: http://osvita.ua/test/answers/

Більше онлайн: http://www.lvtest.org.ua/testy-zno-mynulykh-rokiv http://zno-ua.net/lesson/ukrainian/ https://zno.yandex.ua/ukrainian/ http://ukrainetest.com.ua/

 

 

Методист РМК Н.Д.Ткаченко

Категорія: Новини | Додав: yurkivka
Переглядів: 319 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук